De evolutie van de bouwlaser

Geschreven door Ronald 12-05-2017 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,

De evolutie van de bouwlaser

De bouwlaser bestaat inmiddels al meer dan vijftig jaar. Al in 1965 bracht uitvinder Bob Studebaker zijn LaserPlane op de markt. Deze oer-bouwlaser van Spectra Physics uit Dayton, Ohio, was een zwaar en groot gevaarte dat het aloude waterpasinstrument moest doen vergeten. Desondanks werd de eerste bouwlaser nog met enige scepsis ontvangen.

 

1981: De eerste compacte bouwlaser

Hoe anders was de tijd rond 1980. Spectra Physics had het grootste vertrouwen in hun uitvinding en kwam met de revolutionaire EL-1, de eerste roterende laser ter wereld. Deze bouwlaser was direct een doorslaand succes. In de loop der jaren vonden honderden EL-1’s hun weg over alle hoeken van de wereld. Dankzij de maximale betrouwbaarheid en optiek van topkwaliteit zijn er ook in Nederland nog tientallen van deze roterende lasers in gebruik.

 

2005: De automatisch zelfnivellerende bouwlasers

In 2005 verscheen dan eindelijk de LL400 van deze inmiddels tot Spectra Precision omgedoopte fabrikant. Ook deze bouwlaser was wederom zijn tijd ver vooruit. De LL400 was een automatisch zelfnivellerende bouwlaser in het topsegment. Het zelf in de bel zetten van roterende lasers als de EL-1 en diens opvolgers LP500 en de LL500 was hiermee voorgoed verleden tijd. De LL400 en zijn varianten GL412/422 (voor afschotwerkzaamheden) en de HV401 (voor interieurtoepassingen) boden veel bedieningsgemak en vonden dan ook gretig aftrek. Bovendien verscheen rond dezelfde tijd de LL300, een robuuste bouwlaser met een scherpe prijsstelling.

 

2015: De nieuwste generatie bouwlaser

In 2015 vond Spectra Precisions moederbedrijf Trimble dat de wereld toe was aan een nieuwe generatie roterende lasers. Afgezien van de aloude LL500 en de lowbudgetlasers LL100/HV101, kregen alle bouwlasers voortaan dezelfde behuizing. De robuuste en volledig waterdichte behuizing van de LL300 N, de HV302, de LL300 S én de GL 412/422 N maken een nog grotere verscheidenheid aan toepassingen mogelijk.

 

Hoewel al deze roterende lasers automatisch zelfnivellerend zijn, steekt echter één bouwlaser met kop en schouder boven zijn broertjes uit: de HV302. Oorspronkelijk in de markt gezet als afbouwlaser, is deze roterende laser dankzij de robuuste en waterdichte behuizing ook uitermate geschikt bij het aanleggen van bestratingen en de woningbouw. De ideale bouwlaser voor de ZZP’er dus!

 

LL500 als de rots in de branding

Alle automatisch zelfnivellerende bouwlasers ten spijt, is er echter altijd één laser de absolute nummer 1 geweest: de LL500 van Spectra Precision. Deze laser is de volledig doorontwikkelde versie van de bovengenoemde EL-1. Deze roterende laser mag dan niet alle moderne snufjes bieden, maar zet daar zijn absolute betrouwbaarheid tegenover. Als rots in de branding is deze bouwlaser al bijna veertig jaar in nagenoeg ongewijzigde vorm op de markt.

Ook interessant
De verschillende gereedschappen van Probst

De verschillende gereedschappen van Probst

Ronald 28-03-2024 0
Ben je op zoek naar innovatief handgereedschap voor de bouw- en infrasector? Goed nieuws! AIC Visser is nu de trotse importeur van Probst, het Duitse ...
Lees meer
Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Ronald 21-03-2024 0
Het afgelopen jaar – 2023, om precies te zijn – is voor Visser Assen in alle opzichten een bijzonder jaar geweest. Niet alleen zijn we met AIC uit Har...
Lees meer
Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Ronald 15-03-2024 0
Visser Assen – sinds enige tijd onderdeel van de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 bezig met het aanbieden van mac...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600